6 martie 2011

Taare Zameen Par (Every child is special) - 2007 - cronică de film

Artists: Darsheel Safary, Aamir Khan
Director: Aamir Khan
Music Director: Shankar – Ehsaan – Loy
Producer: Aamir Khan
Languages: Hindi, English
Site-ul oficial al filmului -  http://www.taarezameenpar.com/

*** Un film pentru părinţi şi viitori părinţi, bunici, unchi, mătuşi, educatori, profesori, dar şi pentru copii. ***

Aamir Khan, "profesorul de desen" 








Directorul (joacă rolul profesorului de desen) "Am făcut un film care a sporit sensibilitatea noastră faţă de copii şi sperăm că va avea acelaşi efect şi asupra celor care îl vor vedea."



Filmul Steluţe pe pământ  (în traducere) a fost realizat în Mumbai (India) şi descrie drama unui copil special de opt anişori care nu este înţeles nici de părinţii lui, nici de cei care ar trebui să-i descopere valoarea pentru a i-o cultiva. Ishaan (care a fost ales în urma unui casting la care au participat 5000 de copii) este considerat de către toţi un inadaptat, iar situaţia lui şcolară  este, în aparenţă, un mic dezastru.
Ceilalţi membrii ai familiei au obiective clare, luptă şi fac totul pentru performanţă, tatăl în afaceri, fratele cel mare este primul la toate materiile, iar mama are grijă să le dea resursele afective pentru a reuşi.
 Ishaan e însă altfel. Băiatul este fascinat de tot ce-l înconjoară, soarbe natura şi urmăreşte cu interes lucruri ce pentru cei mai mulţi dintre noi par banale. E prieten foarte bun cu animalele, le îngrijeşte şi se bucură de peştişorii din acvariul lui de pe frigider.
"El păşeşte pe muzică într-un vis. Când timpul îi impune un program, el îl transformă în poveste. Mereu se întreabă de lumea spune: Atinge ţelul! El nu e sclavul timpului, e fără griji mereu, are întâlniri cu fluturii şi discuţii cu copacii. Îşi petrece timpul alergând după vânt şi citind poveşti din picăturile de ploaie şi din când în când pictează o lume nouă pe pânza cerului."
Părinţii sunt îngroziţi de comportamentul fiului lor şi nu reuşesc să – l înţeleagă. Tatăl adeseori îl loveşte. Profesorii le spun acestora că băiatul percepe cărţile ca pe nişte duşmani, iar cititul şi scrisul sunt pedepse pentru el. Ei nu ştiu că acest copil suferă de dislexie (tulburare constând în dificultatea de a citi şi a înţelege ceea ce se citeşte)  „The letters are dancing!”, aceasta este replica dată de Ishaan profesoarei de gramatică atunci când este pus să citească.   
Ei hotărăsc să-l trimită chiar în mijlocul anului la o şcoală îndepărtată pentru a fi disciplinat. Ruptura de familie îl afectează atât de tare, încât atunci când este sunat de acasă, el nu scoate nici un cuvânt.
Sursa foto: http://www.taarezameenpar.com/
Şi aici profesorii sunt foarte duri, şi de cele mai multe ori absurzi. Până într-o zi ... când îşi face apariţia noul profesor de desen, Ram Shankar Nikumbh. Plin de optimism, el este un om special care are abilitatea de a vedea în fiecare copil o steluţă coborâtă pe pământ. El simte trauma băieţelului şi hotărăşte să-l ajute.
Îi vizitează pe părinţii lui Ishaan şi încearcă să le expună adevărata cauză a problemei băiatului, dar se loveşte de intransigenţa tatălui. La  şcoală dedică o oră pentru expune copiilor cazuri de oameni celebri care au avut dificultăţi mari la scris şi la citit, dar care au uimit lumea cu descoperirile lor. Prin multă muncă, cu răbdare şi discreţie, profesorul de desen va câştiga încrederea lui Ishaan.şi-l va ajuta să citească şi să scrie.
Totodată, prin organizarea unui concurs de desen la care vor participa toţi elevii şi profesorii din şcoala respectivă, băiatul îşi va demonstra valoarea pictând cea mai frumoasă planşă.
Prin progresele pe care le înregistrează la finalul anului cu ajutorul lui Nikumbh, dar şi prin talentul deosebit la desen, el ajunge să fie apreciat de toţi profesorii care la început nu-i dădeau nicio şansă.
                                                           . . . . . . . . . 
„Haideţi să nu pierdem aceste steluţe de pe pământ!” – este îndemnul filmului adresat tuturor celor care ştiu sau vor să înveţe să aprecieze copiii după darurile pe care le au aceştia sădite în sufletele lor, iar nu după criteriul standard al competivităţii.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu